Barnsoldater

Barnsoldater

Alla barn i hela världen har rätt att växa upp och vara barn, lära sig läsa och skriva och kunna leka och ägna sig åt för barn viktiga aktiviteter som lek. Detta är inte en realitet överallt i världen, och barn föds, lider och dör.

Ett barn behöver trygghet, omvårdnad och skydd för att kunna växa upp till en frisk och stark individ. I Sverige har barnen det väldigt bra, det finns mat, sjukvård, skola och sociala skyddsnät åt alla. Det finns inga krig eller oroligheter, och i mer eller mindre varje samhälle finns ett apotek där du kan få tag på mediciner. För barn finns dessutom särskilt skonsamma produkter och du kan skaffa en babybox från Apoteket även online. Den lyxen som du och ditt barn har kan inte alla världens barn njuta av. Många har inte ens rent vatten eller tillräckligt med mat.

Flickor i krig

NRC är en internationell hjälporganisation som engagerar sig i flyktingar runt om i världen De menar att antalet barnsoldater i världen ökar och att en allt större andel av barnsoldaterna är flickor. När det kommer till den ökande skaran av barnsoldater så är flickor är mycket utsatta och av många räknas de inte ens som barnsoldater. Definitionen av vad en barnsoldat är skiljer sig, men enligt Barnkonventionen innefattar det allt utnyttjande av barn,vare sig de har vapen i hand eller hålls som sexslavar. Det är inte ovanligt att barn och unga flickor kidnappas av beväpnade styrkor för att hållas som ”fruar och älskarinnor”, sexslavar till manskapet, spejare, kurirer, soldater men också för att sköta matlagning, disk, tvätt och liknande åt männen som krigar. När barn ska räddas och friges från att vara barnsoldater räknas ofta de flickor som inte går med vapen bort och blir kvar tills de lyckas fly på egen hand, kanske med sina egna barn som de fått efter att ha blivit upprepade gånger våldtagna. Synen på barnsoldater måste förändras och börja innefatta alla barn bland soldaterna, inte endast de som bär vapen.

Varför blir pojkar barnsoldater?

Det är inte radikalismen som blandar in flest barn i livet som barnsoldat utan det handlar om överlevnad i en krigszon. Finns det bara en arbetsgivare i området, och det är militären, milisen eller rebellgruppen så är det vanligt att det är dit folk vänder sig. Det går inte att undvika att bli indragen i en konflikt om man bor i området.

I vissa fall är det självklart indoktrinering, hjärntvätt och radikalism som gör att barnen söker sig till beväpnade styrkor, men de kan också göra det för att det är den enda utvägen för att kanske överleva. De kan bli tvångsrekryterade och tvingas välja mellan liv och död gällande både sig själva och sina familjemedlemmar, men de kan också lockas med löften om ersättningar, operationer och sjukvård till anhöriga eller utbildning.

Att ta sig bort från livet som barnsoldat kan vara svårt och barnen bär med sig hemska trauman livet ut. 2017 befriades mer än 5000 barnsoldater, majoriteten av dem var pojkar.

dante