Den amerikanska flottan

Den amerikanska flottan

Den amerikanska flottan är den största i världen. Detta kanske låter som något ett barn kunde säga, men faktum är att det är helt och hållet sant. Den är så enorm att dess totala utrustning väger, i ton räknat, mer än de 13 flottor som kommer efter den amerikanska rangordnat efter vikt. Den sysselsätter en halv miljon människor.

Flottan grundades den 13:e oktober 1775. Dess högsta befälhavare är för närvarande USA:s marinminister, Richard V. Spencer. Flottan består av mer än 3700 flygplan och 286 skepp. Dessa är av följande typer: hangarfartyg, amfibiefartyg, ytstridsfartyg och ubåtar. Utöver dessa skepp förekommer som sagt flygplan men även andra typer av luftfartyg. Vapen som används ombord är BGM-109 Tomahawk, Harpoon Missiles, Standard Missile 2, Phalanx CIWS, RIM-162 Evolved Sea Sparrow Missile, Mark 46- och Mark 50-torpeder samt diverse minor. De luftburna farkosterna använder vapen såsom Sidewinder-missiler, AMRAAM-missiler och M61 Vulcankanoner. Andra missiler som används är Maverick, SLAM-ER och JSOW. Smarta bomber såsom JDAM och Paveway används också. Även klusterbomber finns att tillgå. Vidare används även Hellfiremissiler. Det förekommer också kärnvapen som avfyras från ubåtar och luftburna fordon. Dessa kallas för Tridentmissiler och de som används från flygplan kallas för B61. USA:s mest signifikanta flottbaser ligger utspridda i landet: Virginia, Hawaii, Kalifornien, Washington, Georgia, Kuba, Japan och Florida. Det finns mycket spännande att läsa och det finns säkert mycket du ännu inte vet om USA:s flotta. Det är bara att surfa på.

En häftig sak som bör nämnas är att om du besöker Hawaii kan du även gå ombord ett stridsskepp. Det är en upplevelse utöver det vanliga. Det bör nämnas att det är så att givetvis andra länder också har imponerande stridsfartyg, men just i storlek och antal ligger som sagt resten av världen i lä jämfört med USA.

En sak är viktig att tänka på – när du sitter och läser och tittar på filmer om olika flottor och armador i ditt hus kan det vara en god idé för både din och din familjs hälsas skull att

låta genomföra en radonmätning på huset. Man vill ju inte gärna leva i ett hus som gör en sjuk. I synnerhet inte när det finns så mycket spännande att upptäcka och lära sig om ens hobbies.

Om du vill få in ännu mer berättelser och bilder av det marina och militära i ditt liv kan det vara en kul grej att se på film. Tack vare skeppens storslagenhet och havets råhet och djup utgör flottan ett utmärkt scenario för riktigt högkvalitativ film. Filmer såsom Top Gun från 1986, Jakten på Röd Oktober från 1990, U-571 från 2000 och Pearl Harbor från 2001 är klart sevärda. Se dem nu om du inte redan gjort det.

dante