Gör lumpen

Gör lumpen

Det är många som idag väljer att göra lumpen för att de antingen ser det som en karriärmöjlighet, eller för att de ser det som en möjlighet att utmana sig själv. Oavsett vad din anledning till att göra lumpen är så kommer du i det här inlägget att få lite tips och idéer.

Se till att du har rätt förutsättningar

Även om det inte är obligatoriskt att ha körkort när man ska ansöka till lumpen så finns det faktiskt fördelar med att ha det. Det finns en del som kommit med främst för att de har en spetskompetens inom något, där kan till exempel vara att man har lastbilskörkort. Om du vill förbättra dina chanser för att säkra din plats i lumpen så kan du kontakta Trafikskola Östermalm och be dem hjälpa dig med de körkorten som du vill ha.

Få inspiration från filmer

Det finns väldigt många filmer som handlar om militären och det här kan vara perfekt för den som vill ha inspiration. Det är inte en dans på rosor att göra lumpen, men det finns självklart fina stunder när man väl klarat av de tuffa uppgifterna. Då kan man känna sig nöjd med sig själv! Speciellt vanligt är det med militärfilmer från USA och Hollywood. Man ska dock komma ihåg att på filmerna kanske det ibland blir lite mer dramatiskt än vad det är att göra lumpen i Norden. Men det kan vara bra för att hjälpa en finna motivationen att ge sig ut en extra runda i elljusspåret eller så.

Förbered dig mentalt

Det är tufft att göra lumpen även om det inte är omöjligt. De som har gjort det menar att det endast handlar om vad man har för psyke egentligen. Man kan därför börja redan innan sin tjänstgöring att träna sig rent mentalt. Det här kan vara svårt att göra själv om man inte vet hur man ska göra det. Då kan man kontakta en expert som hjälper en eller så kan man köpa böcker som handlar om det här. Desto mer förberedd man är inför lumpen desto bättre kommer man klara av den här utmaningen.

Håll ut även om det kan kännas tungt ibland

Det är viktigt att man inte ger upp om man har gett sig in i lumpen. Självklart kommer det kännas tungt, men man ska komma ihåg att det ofta är tuffast de första veckorna och det beror dels på att man inte är van vid det tuffa tempot, dels så beror det på att de i försvarsmakten försöker filtrera bort de som är svaga så snabbt som möjligt. Så kom ihåg det och tänk på att det inte varar för resten av livet. Om några månader kan du återgå till ditt vanliga liv.

dante