Militära stridshelikoptrar

Militära stridshelikoptrar

Militära stridshelikoptrar och attackhelikoptrar utgör en vanlig syn inom arméer över hela världen. Stridshelikoptern används bland annat för att föra soldater in och ut ur stridigheter samt för att frakta material. Attackhelikoptern är däremot en tungt beväpnad och bepansrad militär helikopter som används direkt i strid.

Det finns en hel del berömda militära helikoptrar och en av de mer kända är Bell UH-1 Iroquois, som även kallades Huey. Denna helikopter användes bland annat under Vietnamkriget. Själva modellen togs fram på 50-talet och den genomgick en uppgradering för vidare stridsanvändning under 60-talet. Tillverkarna såg då till att fästen för bland annat granatkastare, raketkastare och maskingevär togs fram. Dessa helikoptrar ersattes senare av UH-60 Black Hawk som även den är en stridshelikopter med hög prestanda och gott rykte.

Helikoptern som militärt flygfordon har ett mycket brett användningsområde och kanske är det därför den är så uppskattad. Detta militära stridsmedel förekommer bland annat inom både flottan, flygvapnet och armén. Naturligtvis finns det inte bara strids- och attackvarianter utan även större helikoptrar för transport och evakuering. Den ryska Mil Mi-26 är känd som världens största transporthelikopter och den kan bära över 20 ton.

dante