Stridsvagnar

Stridsvagnar

Utvecklingen av den moderna stridsvagnen var av stor betydelse för krigföringen. Själva idén om en bepansrad vagn har dock funnits länge och går tillbaka tusentals år i historien till romarnas hästdragna stridsvagnar. Det som karaktäriserar bilden av en stridsvagn är dock att både föraren, den som hanterar vapnen och själva drivkällan är skyddade av någon form av pansar samt att fordonet är beväpnat.

Bland Leonardo da Vincis många skisser har man också funnit utkastet till en fullt fungerande stridsvagn. Motorn skulle drivas med hjälp av vevande män och vagnen var försedd med hjul. Själva skyddet bestod av plåt och trä och bestyckningen av gammaldags kanoner. Sedan dess har det hänt en hel del på stridsvagnsfronten och uppfinningar som förbränningsmotorn och bandgående fordon har resulterat i moderna pansarjättar som tar sig fram i alla möjliga sorters terräng.

De båda världskrigen bidrog till att utvecklingen av stridsvagnarna tog fart på allvar och redan under första världskriget fanns det fullt utvecklade vagnar som drog ut i krig. Främst användes de för att understödja infanteriet. Rörligheten, snabbheten och pansarskyddet var dock inte lika välutvecklat som idag. Nuförtiden kan stridsvagnarna ta sig fram i relativt höga hastigheter och ger ett gott skydd mot både tunga vapen, atomvapen, laser och biokemiska stridsmedel.

Stridsvagnar förekommer i stort sätt alla stridbara länders arméer och ger de egna trupperna skydd samtidigt som de kan användas för att effektivt undgå upptäckt med hjälp av utvecklade kamouflagesystem. Vapnen kan idag tillfoga rejäl skada och det finns numera finesser och högteknologisk utrustning som till exempel lasersikten som bidrar till både träffsäkerhet och stor skadeeffekt. En stridsvagns största hot är dock en pansarjägare med större och kraftigare kanon som används för att oskadliggöra fiendevagnar.

dante