Stridsflygplan

Stridsflygplan

För de flesta räcker kategorin stridsflygplan långt för att beskriva de militära flygplan som deltar i strid, men faktum är att denna beteckning bara är en förenklad etikett för en hel rad olika militära flyg. Stridsrollen är avgörande både för utseende, attribut, användningsområde och kategorisering. Det finns bland annat attackflygplan, bombflygplan, jaktflygplan, spaningsflygplan, torpedflygplan och en hel del multiflygplan.

Lockheed Martin F-22 raptor anses vara ett av världens mest avancerade stridsflygplan och det är ett jaktplan som tillhör den amerikanska armén. Planet används framgångsrikt för smygflygning på grund av sin låga radarsignatur. Enligt amerikansk lag får detta plan dock inte exporteras utanför landets gränser.

Saab 39 Gripen är ett svenskt multirollsflygplan som framgångsrikt används inom jakt, attack och spaningsuppdrag. Inom svenska flygvapnet kallas detta flygplan därför JAS 39 Gripen. Nya JAS 39 Gripen plan har sålts till Sydafrika och en del begagnade har funnit sin väg till bland annat Ungern och Tjeckien. Gripen har ett gott rykte och har dessutom i senare modeller genomgått en del anpassningar till den internationella marknaden med bland annat möjlighet till bränsletankning i luften. Det är också aktuellt att vidareutveckla med större bränsletankar, fler vapenbalkar och en större flygplanskropp.

dante