
Att söka jobb inom Försvarsmakten kan vara något för den äventyrlige eller för den som vill göra en insats för världen och mänskligheten. Hos Försvarsmakten slutar man aldrig utvecklas och man ställs ständigt inför nya prövningar och utmaningar. Man behöver inte dra på sig grönkläderna och dra ut i krig, det behövs alltid alla möjliga sorters kompetenser för att försvarsapparaten ska fungera, allt ifrån stridande förband till civila anställda, tekniker, jurister och sjukvårdspersonal. Som civilanställd kan man arbeta med det mesta.
Har man tänkt sig en militär yrkeskarriär får man börja med att mönstra. Där genomför man under en dag ett antal olika tester, både fysiska och mentala. Klarar man av det går man sedan vidare till GMU, Grundläggande militär utbildning, som varar tre månader. När den är avslutad är det dags för en lite längre befattningsutbildning där man får lite mer fördjupade kunskaper inom sitt område. Här finns utbildning till soldat/sjöman, hemvärnet och utbildning mot officer. De är lite olika långa beroende på vilken inriktning det gäller.
När grundutbildningen är avklarad har man två val. Att gå ut i det civila livet med sina nya kunskaper om sig själv och andra, eller att söka sig vidare inom försvaret antingen som soldat eller sjöman eller till vidare utbildning för att bli officer. Har man genomgått grundkursen med inriktning hemvärnet så är det givetvis mot hemvärnet man lutar sig för att få vidare utbildning samtidigt som man har ett civilt liv och jobb vid sidan av sitt militära intresse.
Som alltid när det kommer till utbildningar så är högskoleprovet bra att ha med sig i bagaget. Så också som officer, så har man inte gjort det tidigare kan det vara läge att få det gjort. Utbildningen till officer är både teoretisk och praktisk.
I Sverige får både män och kvinnor söka sig till det militära livet och det har på senare tid blivit en ökning av kvinnor. Det har satsats en del pengar på att göra försvarsmakten lite mer jämställd och numera finns det till och med m/90 gravidbyxor, men på många sätt går det ändå långsamt med utvecklingen av jämställdheten.
SVT Nyheter har gjort en beräkning som visar att det dröjer ända till 2032 innan andelen av kvinnliga yrkesofficerare har blivit 10%. Detta förutsätter givetvis att utvecklingstakten är den samma som tidigare. Medan vi i Sverige kämpar för jämställdhet även inom armén så verkar det som att våra grannar i Finland känner sig nöjda med att ha obligatorisk värnplikt för män och frivillig för kvinnor. Mer om detta finns att läsa hos Svenska Yle där man menar att det inte finns plats för kvinnor i armén.
Vad tycker du själv? Att som kvinna söka sig till Försvarsmakten för en militär framtid är förenat med en stor utmaning kan vi säkert vara överens om, men till syvende och sist ska väl ändå rätt person vara på rätt plats, vara duktig på sitt jobb och inte kvoteras dit för att man må vara kvinna eller man?