Pearl Harbor (2001)

Pearl Harbor (2001)

Det omtalade och påkostade romantiska krigsdramat Pearl Harbor släpptes 2001 och var tänkt att bli årets storfilm och så blev det kanske också för en hel del. Det fanns dock både kritiker och överlevare som hade en helt annat uppfattning som bottnade i försköningar, missuppfattningar, ren förvrängning och anakronismer. Om man kan tänka sig att ha överseende med detta kan man räkna med en påkostad, ambitiös och bitvis spännande krigsfilm som försöker belysa krigsfasor, krigshjältar och kärlek.

Det är ingen nyhet att Pearl Harbor naturligtvis syftar på den japanska attacken utanför Hawaii 1941. Inte minst är det en berättelse om ett katastrofalt nederlag som lamslog hela USA. Man måste behandla denna händelse med den historiska respekt den förtjänar och med detta i åtanke är det en vansklig uppgift att ta sig an ett filmprojekt av denna magnitud. Resultatet blev en bombastisk krigsfilm som i det stora hela inte är särskilt historiskt korrekt, dock drog den en hel del biobesökare vilket filmer som bygger på verkliga händelser ofta tenderar att göra.

Bara något år tidigare hade den fantastiska kärlekshistorien och fartygskatastrofen Titanic haft premiär. Kanske försökte man få till en liknande succé, men tyvärr saknar de romantiska förvecklingarna den genuina känslan och trovärdigheten i att bära mångas öden på sina axlar. Titanics budskap och tanken om att kärleken överlever allt bidrog till den känslosamma effekten medan den uppdiktade sagan kring Pearl Harborpiloternas kärleksliv inte alls förmår att beröra på samma sätt. Kanske är det på grund av det snåriga triangeldrama som huvudkaraktärerna befinner sig i och det faktum att de alla är bekanta med varandra.

När japanerna anfaller går dock filmen över till en sevärd krigsfilm med rejäla insatser. Öronbedövande buller, en god portion krigskaos och snygga actionscener motiverar plötsligt en del av den påkostade budgeten. Romantiken byts mot action och huvudrollsinnehavarna Ben Affleck, Kate Beckinsale och John Hartnett får annat att tänka på när USA dras in i andra världskriget.

Filmen innehåller också sin beskärda del av både nationalism och patriotism vilket kanske kan vara förståeligt när den skildrar en historisk händelse där en nation har blivit attackerad med följd att tusentals människor har mist livet. Filmmakarna har naturligtvis använt sig av sin konstnärliga frihet i uppdiktandet av en fristående handling. Det finns gott om amerikanska ideal och hjältar när det är dags att ge igen.

dante