American Sniper (2014)

American Sniper (2014)

American Sniper från 2014 är en krigsfilm som har hämtat inspiration ur en självbiografisk bok av Navy Seal soldaten Chris Kyle. Filmen visar soldatens verklighet genom kikarsiktet och handlar om en firad krypskytt som inte förstår varför han mår dåligt när han är stolt över de skott han utdelat i tjänsten. Filmen är alltså byggd på verkliga erfarenheter och Bradley Cooper gör en övertygande insats i rollen som Chris Kyle.

Filmen verkar dock ha helt andra ambitioner än att bara visa krigsaction eller en krigskonflikt mellan två stridande parter. Här vilar istället en tudelad inre konflikt mellan Chris Kyle och hans krigsskadade psyke. Samtidigt pågår en yttre konflikt som kan skönjas som små ringar på vattnet efter regnet. Här kan man ana konflikten mellan samhället och individerna som ger sitt liv för dess fortbestånd. Ansvaret som borde axlas sticker ut som ett papperssnitt i fingerblomman.

I de rykande ruinernas Irak ställs Kyle inför ständiga beslut om vem som ska få leva eller dö samtidigt som någonting viktigt dör inom honom själv. Hans medmänsklighet kämpar för att andas i en kamp dömd att misslyckas. I takt med att Kyle åker på fler och fler uppdrag blir kontakterna med fru och barn allt färre. När han väl är hemma är han ändå inte riktigt närvarande. Krigsupplevelserna ekar i hans huvud och avskärmar honom från livet han borde leva.

Slutligen inser Kyle att han behöver hjälp och går i terapi för att inte förlora sin familj. Han beslutar sig för att hjälpa andra veteraner med posttraumatiskt stressyndrom något som ironiskt nog visar sig få dödliga konsekvenser.

dante