Black Hawk Down (2001)

Black Hawk Down (2001)

 

Ridley Scotts Black Hawk Down från 2001 baseras på verkliga händelser och handlingen kretsar kring ett dygn under inbördeskriget mot Somalia 1993. Amerikanska specialstyrkor deltar i fredsbevarande insatser på uppdrag av FN. Filmen sägs ha varit president Bush favoritfilm och den hyllar amerikanska soldaters engagemang och kamratanda.

Flera kända namn figurerar i filmen som exempelvis Tom Sizemore, Josh Hartnett och Ewan McGregor. Ett hundratal soldater ska utföra ett rutinuppdrag i huvudstaden Mogadishu för att tillfångata högt uppsatta milisledare. Det hela går tyvärr snett då två av helikoptrarna skjuts ner. Uppdraget handlar nu istället om att överleva. Milisens män är tungt beväpnade och betydligt fler. Känslan av krigskaos är skickligt närvarande i filmen som ger sken av dokumentärkänsla där publiken nästan kanta på soldaternas panik och desperation.

Det som gör filmen extra intressant är att den inte bara skildrar hjältemodiga insatser utan den minsta tvekan, utan den visar ångest och rädsla när mannarna måste bege sig in i striden igen för att rädda en kamrat. Ingen får lämnas kvar vilket ibland betyder att man spelar med höga insatser och riskerar sitt eget liv. Filmen är också egenartad på det sättet att den faktiskt pågår mitt i en storstad.

dante