Drönare inom militären

Drönare inom militären

Drönare är inte bara en leksak för nyfikna privatpersoner som vill fånga specifika bilder på film där man normalt aldrig hade kunnat gjort det. Dessa små flygande robotar har tillverkats främst i militärsyfte för att spana och komma åt områden som det normalt är omöjligt att ta sig in till. I Sverige har drönartekniken funnits sedan 90-talet när de första drönarna tillverkades. Och Sverige upptar fortfarande en stor del av marknaden, när det kommer till just framställningar av drönare och framför allt tekniken de avser.

Det har varit en del bilmärken som också har tagit sig an teknikutveckling av drönare. Porsche är en och SAAB som förr tillverkade bilar har spelat en avgörande roll i drönarteknik. Än så länge ligger Hyundai på latsidan, men vem vet, kanske det sker inom en snar framtid också.

Tillstånd för drönare

Allteftersom drönarna har blivit mindre och mer behändiga och lättstyrda, så har också alltfler privatpersoner lagt vantarna på dem. Men för att få flyga med drönare inom vissa zoner, eller kontrollzoner, så måste man ha tillstånd från Luftfartsverket. Även skyddsområden för Försvarsmakten ska vara otillgängliga. Ska du använda en drönare för yrkesmässigt bruk, så krävs ytterligare tillstånd från Transportstyrelsen, exempelvis om du ska göra en film eller liknande.

UCAV – militärens benämning på drönare

Inom militären är det främst attackdrönare som används eller som man kallar dem – UCAV, Unmanned Combat Aerial Vehicle. Det har redan gjorts omfattande drönarattacker, inte minst i Afghanistan under kriget med USA samt i Syrien under det långa inbördeskriget som pågått i åratal. Dessa drönare har styrts från en kommandocentral som opererat långväga från platsen där attackerna ägt rum, och de bestyckas då med bomber, missiler och andra vapen som ska oskadliggöra målen av attacken. Tyvärr har en del av attackerna också lett till att civila skadats.

Det är framför allt USA som använt sig av drönare under den senaste tiden som krigföringsmetod och detta har också lett till kritik, då det anses inte ta hänsyn till vissa regler och att länders gränser inte tas hänsyn till. Men även Ryssland har bidragit med sin del, inte minst i Syrien.

Drönare inom svenska militären

I Sverige är vi inte fullt så krigiska när det kommer till våra egna drönare. Sverige har främst tillämpat drönaranvändning för spaningsuppdrag och underrättelser. Första gången vi använde någon form av drönarliknande robot, så var det 1959 och sedan dess har tekniken gått avsevärt framåt. Den svenska Försvarsmakten använder andra beteckningar på sina drönare – TUAV och SUAV, taktiska och stridstekniska drönare. Egentligen kan man säga att det handlar om två olika kategorier och det som skiljer dem åt är storleken på drönarna, vilket betyder att de kan bära mer last, ha längre räckvidd o.s.v.

SAAB har spelat en avgörande roll i tillverkningen av tekniken av dessa drönare. Några modeller är:

  • SAAB Sharc
  • SAAB Skeldar
  • SAAB Filur
dante